Büyükelçi Tüymebayev: Kazakistan’daki Yatırım Fırsatlarından Yararlanın
Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ili ülke arasında 2015 yılına kadar 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için işadamlarının, yatırımcılara sağlanan imkanlardan faydalanmasını istedi.
Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ili ülke arasında 2015 yılına kadar 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için işadamlarının, yatırımcılara sağlanan imkanlardan faydalanmasını istedi. Tüymebayev, Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Denizli İş Adamları Derneği (DİAD) işbirliğiyle düzenlenen “Kazakistan Ülke Tanıtımı ve Türkiye-Kazakistan İlişkilerinin 20. Yılı” konulu toplantıya katıldı. Dedeman Otel’deki toplantıda Vali Abdülkadir Demir, DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, DİAD Başkanı Erdem Aydın ve çok sayıda işadamı hazır bulundu.
Açılış konuşmasını yapan DİAD Başkanı Aydın, Kazakistan’a daha önceki ziyaretleri vesilesiyle bir işadamının o ülkede bir tekstil markasıyla faaliyete başladığını belirterek, önümüzdeki günlerde de yine iş ziyareti planladıklarını ifade etti. DTO Başkanı Özer de Denizli ve Kazakistan’ın sinerjilerinin birleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Son yıllarda yakalanan istikrar ve geçen günlerde açıklanan kredi notuyla dış ülkelerin, hem Türkiye’ye hem de ülke sıralamasında sekizinci olan Denizli’ye ilgisi artmıştır. Bugün Kazakistan Büyükelçisi’nin dikkatini çeken en önemli noktalardan biri, 3 milyar dolarlık ihracatın 170 ülkeye yapılmış olmasıdır. Bu Denizli’de başta tekstil, mermer, kablo gibi sektörlerin yanısıra sektör çeşitliliğinin de olduğunun göstergesidir.” dedi. Türk dünyası ile gönül bağı olan ülkelerin şu ana kadar ihmal edildiğini dile getiren Özer, “Biz aynı tarihten, aynı kültürden gelmiş ülkelerin insanları olarak, aynı dili konuşan ülkeler olarak bugün işte Kazakistan ile kıyaslamamız gerekirse 4 milyar dolarlık ticaret hacmimiz olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin 135 milyar, 150 milyara dayanan ihracatının yanında Kazakistan gibi bir ülke ile olan 4 milyar doların ve diğer Türk cumhuriyetleri ile olan irtibatın ihmal edildiğini göstermektedir. Ülkemizin bu bölgelerde lider olma çalışmalarını görüyoruz. Bunun ticarete de yansıması hem siyasi hem de ekonomik yönden birbirine katkı sağlayacak unsurlar olacaktır.” diye konuştu.
Büyükelçi Tüymebayev ise Kazakistan’daki yatırım fırsatlarını anlatarak, Denizlili işadamlarını ülkesine davet etti. Tüyembayev, “Yapacak işlerimiz çok. Kazakistan’daki fırsatları değerlendirmenizi öneriyorum. Her sene 200 fabrika açılıyor. Denizli’nin sadece termal suları ve ihracatı ile değil, kardeş ülke Kazakistan’da da üretim yaparak genişlemesi gerekir. Kazak-Türk Sanayi Bölgesi’nden sizlere yer temin edeceğiz; burada bürokrasi engeli olmayacak. Kazakistan’da mermer-traverten, tekstil gibi ürünlere ihtiyaç var. Bizde üretim yaparak Rusya’ya da satabilirsiniz. Şu anda Kazakistan’da bin 200 Türk-Kazak ortak şirketi var, Denizli olarak sizler de gelin.” şeklinde konuştu. Canseyit Tüymebayev Kars, Tiflis ve Bakü demiryolu bittikten sonra hedeflenen ticaret hacmine ulaşılacağını, nakliye ve ulaşım problemlerinin çözülmesinin ardından işadamlarının fırsatları değerlendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Vali Demir de Kazak-Türk dostluğunun, başka ülkelerin dostluğunun çok ötesinde olduğunu dile getirdi. Demir, “Türk-Kazak yatırım bölgelerinin oluşturulması, yatırımlar için çok fazla imkanlar sağlayacaktır. Sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı yaparak, en kısa sürede Kazakistan’a iş gezisi planlayacağız.” dedi. Konuşmalardan sonra Vali Demir, DTO Başkanı Özer ve DİAD Başkanı Aydın, Büyükelçi Tüymebayev’e çeşitli hediyeler takdim etti. CİHAN
Yorumlar